Članci

20 godina interneta u Srbiji!

25.02.2016. Dana 27. februara 1996. godine Univerzitet u Beogradu-RCUB je povezao Akademsku mrežu na Internet u saradnji sa provajderom Telefonija (sada BeotelNet), čime je otpočela era korišćenja Interneta u našoj zemlji. Time je Univerzitet u Beogradu potvrdio vodeću ulogu u tehnološkom razvoju i modernizaciji zemlje.

Događaji i atmosfera tih dana detaljno su opisani ovde

Prvobitna Internet veza Akademske mreže bila je kapaciteta od samo 64 kbps. I pored višestrukog povećanja kapaciteta do 1.5Mbps do 2001. godine, ovaj period će ostati upamćen po velikom opterećenju Internet veze, što je ujedno bila i potvrda velikog interesovanja i potreba akademske zajednice za Internetom. Krajem ’90-tih uspostavljena je prva digitalna veza od 2 Mbps između Beograda i Podgorice, a potom i univerziteta u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Početak 2000-tih godina je obeležen ubrzanim razvojem Akademske mreže, prelaskom na optičke tehnologije i gigabitske brzine, kao i integracijom u evropsku akademsku mrežu GEANT, čime je konačno rešen tada hroničan problem nedovoljnog kapaciteta Internet veze. 

20 godina Interneta u Srbiji biće obeleženo u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Beogradu u ponedeljak, 29. februara 2016. godine u 13.00h u organizaciji Univerziteta u Beogradu i RCUB-a, a u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom, Akademskom mrežom Srbije i Društvom informatičara Srbije. Ovom prilikom će predstavnici pomenutih institucija i relevantnih ministarstava podsetiti na najznačajnije aktivnosti i događaje vezane za razvoj Internet servisa u našoj zemlji kao i na postignute rezultate u proteklom periodu.

RCUB će obezbediti prenos događaja putem svog Media portala