Grid nalozi i sertifikati

RCUB korisnicima nudi mogućnost izdavanja Grid naloga i sertifikata, koji se mogu koristiti za sledeće potrebe:

  • pristup i korišćenje grid infrastrukture,
  • digitalno potpisivanje elektronske pošte (e-mail),
  • autentifikaciju preko web servisa,
  • enkripciju podataka.

Tokom procedure izdavanja sertifikata, institucije imaju pomoć RCUB-ovih sistem administratora, tako je veliki broj institucija koje već koriste ovu uslugu.

Za dobijanje naloga na UI računaru grid sajta AEGIS02-RCUB (koji je neophodan kako bi se koristili računarski resursi dostupni na Gridu) potrebno je poslati zahtev sa odgovarajućim obrazloženjem na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. . Ovaj nalog  se može iskoristiti i za generisanje zahteva za AEGIS CA grid sertifikat.

Procedura izdavanja korisničkih sertifikata ukratko obuhvata sledeće korake:

  • korisnik formira PKCS#10 zahtev na nekom od AEGIS UI (User Interface) računara;
  • korisnik se vezuje za sertifikat kroz par e-mail interakcija, pojavljivanjem kod AEGIS CA ili RA sa validnim dokumentom za ličnu identifikaciju i dokazom veze sa institucijom navedenom u zahtevu;
  • korisnik treba u roku od 5 dana  da pošalje e-mail potpisan dobijenim sertifikatom kojim prihvata svoj novi sertifikat i CP/CPS dokument;
  • nakon što je sertifikat uvezen u web browser, korisnik se autorizuje za pristup Grid resursima koristeći odgovarajući VOMS server, kao što su AEGIS i SEE-GRID VOMS

Više o generisanju zahteva za sertifikate, pravilima njihovog korišćenja, ubacivanju sertifikata u web browser i e-mail klijenta, kao i o pristupanju virtuelnim organizacijama korišćenjem VOMS servisa, možete pogledati ovde.

Pri upotrebi Grida i Grid sertifikata, korisnici su u obavezi da poštuju odgovarajuća pravila upotrebe. Osnovna dokumentacija za korišćenje Grida dostupna je ovde, a pri njenom izučavanju treba krenuti od dokumenta “gLite User Guide”.

RCUB potencijalnim korisnicima Grida pruža podršku pri upoznavanju sa Grid servisom, a onima sa kojima ima zajedničke projekte pruža podršku i pri izboru sredstava i postupaka za adaptaciju ili implementaciju aplikacija za Grid.

Kontakt i podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.